03-11-12

Zwak

Vandaag heb ik zelf kunnen ondervinden hoe zwak Natalie in haar spieren is.

Ze mag ondertussen op het toilet gaan i.p.v. de bedpan. Dat is een grote stap vooruit natuurlijk. We hebben zo 'n eend die de WC-bril verkleint. Dat geeft een groter gevoel van veiligheid.

Maar om naar toilet te kunnen gaan, moet de broek natuurlijk af! Vroeger liet ik haar dan zelf rechtstaan, de chauffage vasthouden terwijl ik (of zij met één hand) de broek liet zakken. Nu dus ook.
Maar daar waar ze naar 't schijnt in therapie wel al heeft gestaan, zakte ze nu meteen door haar knieën. Niet een beetje moeilijk of een beetje pijn, neen ze zakte zoals een pudding in mekaar. Zoals je zou zien als je een baby van 5 maanden op zijn benen probeert te zetten. Het is duidelijk de week van de teleurstellingen....

Niet alleen de zwakte van de spieren speelt haar parten, ze heeft ook een uiterst grote angst, voor zowat alles.
Ze schiet voor het minste in paniek, verstijfd dan helemaal, blokkeert ook mentaal compleet. Zo extreem heb ik het nog nooit meegemaakt. Vroeger zei de kine ook al, dat ze allicht meer zou kunnen als ze meer zou durven.

Dit zal het proces vermoedelijk nog verder vertragen. Want het maakt dat ze niet ten volle oefent op de kinemomentjes, die sowieso al heel beperkt zijn. En het maakt dat ze thuis bij mij ook niet extra wil oefenen.

De commentaren zijn gesloten.