22-01-13

ITP

Omdat het heel vermoeiend en tijdrovend is om steeds dezelfde antwoorden te moeten geven (wat niet wil zeggen dat het medeleven mij geen troost schenkt), ga ik toch even en sec verslag schrijven over de toestand van Louise.

We zijn zaterdag via spoed in Geel binnengegaan voor gesprongen lippen. 2u later zaten we in Gasthuisberg op spoed te wachten omdat haar bloedwaarden heel slecht waren.

Louise zou een zeldzame bloedziekte hebben, ITP genaamd. Ze vernietigt haar eigen bloedplaatjes. Ze had er nog 1000 bij een eerste bloedname in Geel - waar je er 100.000 moet hebben - en een kwartier later nog 200 à 300.

De reden voor het afbreken van de eigen bloedplaatjes is ongekend. De therapie is antistoffen geven.
Dit heeft ze zaterdagnacht gehad. Daar heeft ze tot op heden nog steeds niet op gereageerd.
Ze zijn ook cortisonen gestart, wat de 2de stap. Ook in heel erg hoge dosis.
Maar haar bloedplaatjes blijven tot vandaag nog altijd extreem laag staan. 4000 bij de bloedname vanmorgen.
Wij hadden zoiets van oh, toch gestegen. Voor het medische team is dit geen vooruitgang, ze zit nog altijd in de gevarenzone.
Inwendige bloedingen zijn de grootste bezorgdheid: hersenen, nieren, darmen, ... Voorlopig blijft ze daarvan gespaard, maar het risico blijft groot zolang ze niet aan 10.000 zit. Tot dan mag ze niet stappen, want vallen of zich stoten (zeker het hoofd) zou fataal kunnen zijn.

We wachten nu af, gezien de goede staat van alle andere factoren in het bloed, blijven ze nog steeds bij hun initieële diagnose. En houden ze zich ook bij de therapie van wachten totdat lichaam reageert op medicatie en cortisonenkuur opdrijven. Elke mogend bloedname en dan weer 24u wachten!

Gisteren zei men nog dat het tegen woensdag écht wel beter moest gaan. Zoniet, dan gaan ze toch een botboringpunctie doen om het beenmerg te onderzoeken om zeker te zijn dat er er toch geen kwaadaardige cellen in het beenmerg zitten. Vandaag zei men dat men voorlopig geen extra onderzoeken gaan doen, maar we gewoon geduld moeten hebben.

Zolang ze niet echt begint te recupereren, kan het nog alle kanten uit.

De onzekerheid en angst zijn alles overheersend. Maar we blijven hoopvol en dankbaar voor de vele steun die we krijgen.

P.S. Bezoek zou zeer zeer welkom zijn voor Louise. De tijd staat stil als je ziek bent.

Commentaren

Wij duimen!!! vanwege alle collega's van Stef

Gepost door: gave | 23-01-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.