10-01-14

Brussen

"Ik vind Natalie niet meer leuk", roept Louise door de kamer. Meer roepen en tieren is het gevolg. Als iedereen tot rust is gekomen en Louise wat tijd voor zichzelf heeft gehad, gaat hun spel gewoon verder:  bestellingen worden opgenomen, eten in de zelfgemaakte oven gezet.

Ook Katrien spreekt deze woorden meermaals uit, alleen niet als Natalie het hoort.

Het is ook niet makkelijk, zus zijn van... Vooral Louise heeft het de laatste tijd moeilijk om brus te zijn. Ja, er is zelfs een woord voor: brus =  BRoer-en-zUS-van.

Opgroeien in een gezin waarbij een kind hoort dat anders is, maakt dat je een heel andere kindertijd beleeft. Zij hebben niet gevraagd om een zus zoals Natalie. Ik had het ook liever anders, daar maak ik geen geheim van. En dat Natalie een grote invloed heeft op ons leven, is een feit.

Natalie heeft er ook niet om gevraagd, zegt papa dan. Neen, dat klopt.
En daarom is het belangrijk om een evenwicht te vinden.
Een evenwicht tussen dàt doen waardoor Natalie voelt dat ze erbij hoort, en de anderen 2 hun vrijheid te laten en ook die dingen kunnen doen die hun vriendinnetjes doen.

Schaatsen bv., dat willen zij graag. Natalie mag wel met rolstoel op het ijs, maar dat betekent natuurlijk niks voor haar. Rijden op het ijs met een rolstoel of op de baan, zelfde beleving. Alleen de koude is anders.
Dus moet er een "deftig" alternatief bedacht worden, anders voelt ze zich buitengesloten.
En zo is het eigenlijk met alles: wanneer ze vriendinnetjes willen uitnodigen, wanneer we naar de speeltuin gaan, wanneer ze naar een verjaardagsfeestje moet, of gewoon wanneer er buiten gespeeld wordt ...

Het is een wankel evenwicht, dat in tijden zoals deze vaak verstoord wordt. Louise zei zelfs maandag dat ze blij was dat ze Natalie enkele dagen niet moest zien. Maar 2 dagen later, had ze dan wel een pracht van een brief klaar. Geschreven nog wel, iets wat ze absoluut niet graag doet.

"Ik mis je niet gewoon, ik mis je héél héél erg". Ook Katrien had een mooie tekening gemaakt waarop te lezen stond dat ze haar zusje miste.

De 2 brussen zien hun zus graag, zoveel is duidelijk. Ze hebben dan ook een pracht van een zus die hen andere  - mooie - kanten van het leven laat zien. Ze leren dat je moeilijkheden kan overwinnen. Ze leren dat liefde en warmte delen minstens even belangrijker zijn dan kunnen en kennen.

En door al dat zorgen, ontwikkelen ze zich tot een bijzonder mens. En ja, misschien een beetje anders, maar net dat is heel bijzonder!


 

Commentaren

Ik ben heel blij dat de operatie gelukt is.
Natalie, ik denk dat je trots mag zijn dat je in zo'n fijn gezinnetje mag wonen waar iedereen zoveel van je houdt.
En... ik mis je ook op school en zal blij zijn als je terug bent!

juf Dominique

Gepost door: Dominique Hofkens | 10-01-14

Reageren op dit commentaar

Kippenvelmoment bij het lezen van deze tekst. Zo herkenbaar!

Gepost door: Ans | 10-01-14

Reageren op dit commentaar

Beste skynetblogger,
graag hadden we uw column 'Brussen' gepubliceerd in ons tijdschrift De Stem. Inclusie Vlaanderen is een dochterorganisatie van de Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten.
Laat u iets weten? En zo ja, wie we mogen vermelden als auteur.
Met vriendelijke groeten,
Kathelijne De Brauwer
www.inclusievlaanderen.be

Gepost door: Inclusie Vlaanderen vzw | 09-04-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.