12-07-14

Mama mag ik meespelen?

"Mama mag ik meespelen?", vraagt Natalie terwijl ze haar zussen aankijkt die waterpret beleven met de nieuwe vriendinnetjes. Natuurlijk schatje.

Terwijl ik mijn boek wegleg en Natalie haar sandalen uitdoe, zorgen de zussen voor zwembandjes en duikbril. Alsof het vanzelfsprekend is dat zij hun spel moeten staken voor de zus.
Niet lang daarna genieten alle kindjes samen van een spelletje "dolfijntjes, pas op voor de haai". Ik speel de haai terwijl mijn boek uitnodigend op het zetelbed achterblijft.

Wanneer de andere dolfijntjes zich plots omtoveren tot prinsessen die in het speeltuintje een feest organiseren, blijft Natalie wat verweesd achter. Na enkele minuten twijfelen  - ze weet dat mama haar dan ook weer moet helpen want het terrein is te lastig en steil om alleen te bewandelen - herhaalt ze dan toch haar eerdere vraag: "Mag ik gaan meespelen?". Natuurlijk schatje.

Maar ook dit plezier duurt niet lang: waar de anderen moeiteloos van het ene naar het andere spel fladderen, vliegt zij met haar zwakkere vleugels al snel richting tranendal want "de anderen lopen altijd weg van mij! "
Daarna een pijnlijk maar gekend scenario: ze wil niet meer meespelen, wil in haar bed, wil naar huis...
Nergens beter voor haar dan thuis, haar vertrouwde omgeving waar ze een zekere zelfstandig routine heeft weten opbouwen, waar ze niet steeds afhankelijk is van iemands bereidwilligheid tot helpen maar in haar eigen cocon zichzelf kan zijn.
Al wat zich daar buiten afspeelt, zorgt vroeg of laat voor frustratie, voor pijn, voor eenzaamheid. Elke ervaring van niet-mee-kunnen maakt dat de muur rond haar - en met haar het hele gezin - steen per steen hoger wordt met totale isolement als gevolg.

Maar telkens - wanneer de muur bijna voltooid is - komt er iemand op ons pad die zijn eigen grenzen wil verleggen zodat Natalie ook even gewoon kind kan zijn. Telkens straalt ze omdat ze eventjes kan spelen op de manier de alle andere kinderen dit doen. Telkens toont Natalie dat ook als je vleugels wat zwakker zijn, je alleen maar wil wat ieder van ons zo graag wilt: liefde, aanvaard worden, erbij horen.

De commentaren zijn gesloten.